Η νόσος του Πάρκινσον (NτΠ) είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την κίνηση. Προκαλείται από τον εκφυλισμό των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρόμο, δυσκαμψία και δυσκολία συντονισμού και ισορροπίας. Ωστόσο, η νόσος του Πάρκινσον είναι κάτι περισσότερο από μια σωματική διαταραχή. Μπορεί επίσης να έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στα άτομα και τις οικογένειές τους.

Κατάθλιψη και άγχος

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι κοινά μεταξύ των ατόμων με ΝτΠ. Η χρόνια φύση της νόσου, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που θέτει στις καθημερινές δραστηριότητες, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αδυναμίας και απώλειας ελέγχου. Επιπλέον, οι αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που προκύπτουν από τη νόσο μπορούν να συμβάλλουν σε διαταραχές της διάθεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ΝτΠ έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους από τον γενικό πληθυσμό.

Γνωστική εξασθένηση

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία. Πολλοί άνθρωποι με τη νόσο αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη μνήμη, την προσοχή και την εκτελεστική λειτουργία. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης εξάρτησης από τους φροντιστές και της μειωμένης ποιότητας ζωής. Η γνωστική εξασθένηση της νόσου του Πάρκινσον πιστεύεται ότι προκαλείται από τις ίδιες εκφυλιστικές διεργασίες που οδηγούν σε κινητικά συμπτώματα.

Κοινωνική απομόνωση

Καθώς η νόσος του Πάρκινσον εξελίσσεται, οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν λιγότερο ικανοί να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, η οποία μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και το άγχος. Επιπλέον, τα άτομα με ΝτΠ μπορεί να βιώσουν στίγμα και διακρίσεις λόγω της κατάστασής τους. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τα συναισθήματα κοινωνικής απομόνωσης και να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Συμπέρασμα

Η νόσος του Πάρκινσον είναι κάτι περισσότερο από μια σωματική διαταραχή. Μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογική ευημερία. Η κατάθλιψη, το άγχος, η γνωστική εξασθένηση και η κοινωνική απομόνωση είναι όλα κοινά μεταξύ των ατόμων με ΝτΠ. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης αυτών των ψυχολογικών συμπτωμάτων. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία και ομάδες υποστήριξης. Επιπλέον, η διατήρηση κοινωνικών συνδέσεων και η συμμετοχή σε ουσιαστικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων απομόνωσης και στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.

Η Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου. Αυτή η ημέρα χρησιμεύει ως ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασθένεια και τον αντίκτυπό της σε άτομα και οικογένειες. Αυξάνοντας την κατανόηση και την υποστήριξη, μπορούμε να εργαστούμε για τη βελτίωση της ζωής όσων επηρεάζονται από τη νόσο του Πάρκινσον.

Βιβλιογραφία

  • Aarsland, D., Marsh, L., Schrag, A., & Neurol, J. B. M. (2009). Neuropsychiatric symptoms in Parkinson’s disease. Movement Disorders, 24(15), 2175-2186.
    Pfeiffer, R. F. (2016). Non-motor symptoms in Parkinson’s disease. Parkinsonism & Related Disorders, 22, S119-S122.

Μαρία Σιάμπου MSc
Κλινική Ψυχολόγος