Μια συμβουλή αγάπης για όλους τους ηλικιωμένους ασθενείς και τις οικογένειές τους από τη νοσηλευτική ομάδα του Golden care…….!!!
Το λουτρό ενός κατακεκλιμένου ασθενή έχει συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι φυσικά ο καθαρισμός του δέρματος, η προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος στους ιστούς αλλά και η δημιουργία ευεξίας που σου δημιουργεί η σωστή υγιεινή.
Το λουτρό καθαριότητας στα ηλικιωμένα άτομα δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε μέρα, διότι έχουν μειωμένη εφίδρωση και έκκριση σμήγματος. Επιπλέον επειδή το δέρμα τους είναι πιο εύθραυστο και ξηρό, χρειάζεται προστασία από τα κοινά σαπούνια. Επιλέγουμε ειδικά προϊόντα με ήπια, καθαριστικά και ενυδατικά συστατικά για βαθύ και απαλό καθαρισμό ιδίως της ταλαιπωρημένης ώριμης επιδερμίδας με απαλό δροσερό άρωμα και ουδέτερο pH και δερματολογικά ελεγμένα.
Ειδικότερα:
Η ατομική υγιεινή-φροντίδα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του ασθενή.
- προάγει την σωματική και ψυχική ευεξία του ασθενή,
- προκαλεί αίσθημα χαλάρωσης και ανακούφισης,
- διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος
- αποτελεί ήπια μυϊκή άσκηση.
- Η ατομική υγιεινή αποτελεί τρόπο επικοινωνίας του νοσηλευτή με τον ασθενή και
- επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα επισκόπησης του σώματος του ασθενή.
Η ατομική-υγιεινή του ασθενή περιλαμβάνει:
- Λούσιμο κεφαλής
- Λουτρό σώματος
- Καθαριότητα προσώπου (φροντίδα οφθαλμών, ρινός, αυτιών, και στοματικής κοιλότητας)
- Υγιεινή περινεϊκής περιοχής – Τοπική υγιεινή (γεννητικών οργάνων και πρωκτού).
Με την καθημερινή ατομική υγιεινή του ασθενή επιτυγχάνεται:
- Απομάκρυνση ρύπων (ιδρώτας, κόπρανα, εκκρίσεις)
- Μηχανική απομάκρυνση μικροοργανισμών από το δέρμα (η παραμονή στο κρεβάτι αυξάνει την εφίδρωση, και ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών)
- Χαλάρωση, ανακούφιση του ασθενή
- Διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων
- Ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή από τον νοσηλευτή (όπου αυτό είναι εφικτό)
- Επισκόπηση όλης της επιφάνειας του σώματος.
Ιδιαίτερη ανάγκη για καθημερινή φροντίδα της περιοχής του προσώπου έχουν οι ασθενείς που:
- Φέρουν ρινογαστρικό σωλήνα
- Είναι διασωληνωμένοι
- Κάνουν συχνούς εμέτους
- Δεν λαμβάνουν υγρά από το στόμα
- Λαμβάνουν πολλαπλό σχήμα αντιβιώσεων ή χημειοθεραπευτικών φαρμάκων
- Λαμβάνουν υδρική ή γαλακτούχο δίαιτα (δημιουργία επιχρίσματος στη γλώσσα και ανάπτυξη βακτηριδίων)
- Λαμβάνουν οξυγόνο (προκαλεί ξηρότητα των ρινικών βλεννογόνων)
- Ηλικιωμένοι με νευρολογικά και κινητικά προβλήματα.
Επιπλέον …….συμβουλές για το επί κλίνης λουτρό του ασθενή
- Προστατεύετε την ιδιωτικότητά του σε κάθε βήμα .Τοποθετείστε με τέτοιο τρόπο την πετσέτα μπάνιου, ώστε να μην εκτίθενται περιοχές που μπορεί να τον κάνουν να νιώθει άβολα όλη την ώρα, παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο.
- Παρατηρήστε για αλλοιώσεις από παρατεταμένη πίεση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των κατακλίσεων και παρέμβετε άμεσα σε ειδική περιποίηση , αν παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό
- Κάντε ελαφρύ μασάζ στην πλάτη και το πίσω μέρος του σώματος αν το επιθυμεί ο ασθενής για να ενθαρρύνετε την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και για να τον κάνετε να αισθανθεί θαλπωρή και ευεξία.
Για το καθάρισμα των αυτιών μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες γιατί μπορεί να υπάρξει τραυματισμός. Καθαρίζετε τα αυτιά μόνο με την πετσέτα, εκτός αν σας το ζητήσει ο ασθενής και είναι πολύ συνεννοήσιμος.
Πώς κάνουμε μπάνιο έναν κατάκοιτο ασθενή;
Σιγουρευόμαστε ότι χώρος έχει τη σωστή θερμοκρασία, ώστε να μην κρυώνει ο ασθενής και όλα τα αντικείμενα που θα χρειαστείτε πρέπει να είναι συγκεντρωμένα κοντά στο κρεβάτι ώστε να μην χρειαστεί να διακόψετε την διαδικασία του μπάνιου του ασθενή, ψάχνοντας αυτά που χρειάζεστε.
1ο: Αφαιρέστε, το μαξιλάρι, το κάλυμμα και την κουβέρτα. Πριν ξεκινήσετε το μπάνιο του ασθενή Αφαιρέστε το νυχτικό ή τις πυτζάμες του ασθενή και καλύψτε με μια πετσέτα για να νιώθει πιο άνετα.
2ο:Βοηθήστε τον ασθενή να φροντίσει τη στοματική του υγιεινή και ξεκινήστε με το λούσιμο του κεφαλιού. Κάνετε ρολό μια μικρή πετσέτα και την τοποθετείτε κάτω από τον αυχένα του ασθενή. Χρησιμοποιήστε λουτήρα με νερό σε σωστή θερμοκρασία και εφόσον τελειώσετε στεγνώστε με μια πετσέτα τα μαλλιά και αφήστε την πετσέτα να απορροφήσει νερά αν χρησιμοποιήσατε τον παραδοσιακό τρόπο λουσίματος του ασθενή. Πλύνετε το πρόσωπο και τα αυτιά με μια πετσέτα βρεγμένη μόνο με νερό χωρίς σαπούνι και έχετε τελειώσει με την κεφαλή.
3ο: Για τον καθαρισμό του σώματος χρειάζεστε δύο λεκάνες με ζεστό νερό , στην θερμοκρασία που επιθυμεί ο ασθενής, δύο διαφορετικά σφουγγάρια και αφρόλουτρο για απαλό καθαρισμό με ουδέτερο PH. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι περίπου στους 35-40ο C και θα πρέπει να ελέγχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του λουτρού. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει με θερμόμετρο μπάνιου ή με το χέρι (έσω επιφάνεια του πήχυ). Βουτάτε το ένα σφουγγάρι στην πρώτη λεκάνη όπου έχετε βάλει το αφρόλουτρο και στραγγίζοντας πολύ καλά για να μην τρέχουν καθόλου νερά , ξεκινάτε το σαπούνισμα από τις πιο καθαρές περιοχές στις πιο βρώμικες.
Η σειρά για το μπάνιο ασθενή είναι η εξής:
- Λαιμός-θώρακας- χέρια – μασχάλες-πόδια μπροστά
- Ευαίσθητη περιοχή με το άλλο σφουγγάρι το οποίο βουτάτε στην δεύτερη λεκάνη
- Πλάτη – πόδια πίσω
- Να θυμάστε επιμείνετε περισσότερο στις πτυχές και τις αναδιπλώσεις του δέρματος.
Κατά την διάρκεια που διεξάγετε το μπάνιο, αλλάζετε το νερό όσες φορές χρειαστεί. Όταν σαπουνίζετε την πλάτη και το πίσω μέρος του σώματος, ο ασθενής είναι στην δεξιά πλευρά.
Σκουπίζετε λοιπόν με πετσέτα, ώστε να είναι στεγνός από πίσω και εφαρμόζετε το μισό καθαρό σεντόνι κατά μήκος του μισού κρεβατιού.
Έπειτα τον γυρνάτε από την αριστερή πλευρά, σαπουνίζετε τα σημεία που δεν μπορούσατε να κάνετε όταν ήταν γυρισμένος στην άλλη πλευρά και ξεδιπλώνετε το σεντόνι και στην άλλη πλευρά του κρεβατιού , αφού φυσικά τον στεγνώσετε πάλι με την πετσέτα. Έτσι με το που έχετε τελειώσει με το σαπούνισμα έχετε αλλάξει και σεντόνι, το οποίο είναι απόλυτα στεγνό.
Εναλλακτικά, επειδή σίγουρα η διαδικασία μπορεί να σας φανεί πολύπλοκη και δύσκολη, σε σχέση με έναν επαγγελματία νοσηλευτή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προϊόντα Έτοιμου Μπάνιου. Με την ίδια σειρά που περιγράψαμε επάνω χρησιμοποιείτε εναλλακτικά Γάντια Καθαρισμού Ασθενή και μαντηλάκια, ένα για κάθε περιοχή. (για μια πιο οικονομική λύση.)
Για εσάς που φροντίζετε ασθενείς στο σπίτι και γνωρίζετε πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η διαδικασία του μπάνιου, είναι ιδανική λύση!!!
4ο: Αφαιρείτε την πετσέτα από το κεφάλι και χτενίζετε τα μαλλιά. Ο ασθενής είναι καθαρός και στεγνός οπότε τώρα προχωράτε σε ξύρισμα αν πρόκειται για άντρα, ή κόψιμο νυχιών, κόβοντας με προσοχή & λιμάροντας με ειδικά εργαλεία περιποίησης νυχιών.
Προσοχή!!!: Εάν παρατηρήσετε στα πόδια μύκητες ή κάλους, θα πρέπει τον ασθενή να τον δει ειδικός ποδίατρος για την αφαίρεση των κάλων ή για την καταπολέμηση των μυκήτων που τον ταλαιπωρούν. Επίσης κάθε περίπτωση που διαπιστώσετε πληγές ή σημάδια στο δέρμα ή στα νύχια, παραμορφώσεις των δακτύλων ή των νυχιών, επίμονους πόνους ή οτιδήποτε άλλο κρίνετε ανησυχητικό, θα πρέπει να τον απευθυνθείτε σε ειδικό ιατρό, ποδίατρο, δερματολόγο ή ορθοπεδικό ανάλογα με το πρόβλημα.
5ο: Όποια διαδικασία και αν ακολουθήσατε μετά το μπάνιο ασθενή , μην ξεχνάτε την ενυδάτωση με ειδικά προϊόντα.
Αρθρογράφος: Κατερίνα Παπαϊωάννου, Διευθύνουσα Νοσηλευτικής