Οι Ασθενείς με άνοια γίνονται συχνά διστακτικοί σε θέματα προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας. Αρνούνται να πλυθούν και δεν συνεργάζονται με αποτέλεσμα το λουτρό να αποτελεί μεγάλο φορτίο για τους φροντιστές. Καθώς η καθαριότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαφύλαξης τόσο της προσωπικής αξιοπρέπειας όσο και της υγείας του ασθενούς, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί το άτομο αρνείται το λουτρό ή γιατί επιδεικνύει επιθετικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια αυτού.

Συχνά η άνοια δεν επιτρέπει στο άτομο να θυμηθεί γιατί το μπάνιο είναι αναγκαίο. Το τρεχούμενο νερό είναι κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει ή να διαχειριστεί και το αρνείται. Επιπλέον, ο ασθενής με άνοια γίνεται ο ίδιος αρκετά ευαίσθητος τόσο με την θερμοκρασία όσο και με την πίεση του νερού, γεγονός που τον αναστατώνει. Τα στάδια του λουτρού ( γύμνια-συνηθίζω θερμοκρασία- πλένω τα μαλλιά μου και εν συνεχεία το σώμα μου- στεγνώνω- ντύνομαι) του προκαλούν αμηχανία. Τέλος, κυριεύεται από φόβο μην γλιστρήσει ή αποκτά εμμονές σε σχέση με το μπάνιο και τις λοιμώξεις.

Τα βήματα για να διευκολυνθεί η διαδικασία του λουτρού.

  • Προγραμματίστε την ώρα που διευκολύνει τον ασθενή. Για παράδειγμα αν μόλις έχει γυρίσει από ιατρικό ραντεβού θα είναι αρκετά κουρασμένος για να συνεργαστεί.
  • Βοηθήστε τον ασθενή να αισθανθεί ότι συμμετέχει ενεργά. Π.χ. Θα κάνες τώρα μπάνιο ή σε 15 λεπτά;
  • Συγκεντρώστε ότι χρειάζεστε για να μην τα ψάχνετε κατά τη διάρκεια ( πετσέτες, σαμπουάν, αφρόλουτρο, σφουγγάρι).
  • Κάντε τη διαδικασία άνετη και τη θερμοκρασία του χώρου ευχάριστη. Θυμηθείτε πόσο δύσκολο είναι να πλυθεί κανείς σε ένα παγωμένο δωμάτιο λουτρού!
  • Ελέγχετε συχνά τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του νερού. Ο ασθενής πιθανότατα έχει πάψει να αντιλαμβάνεται πότε το νερό είναι καυτό ή πότε κρύο και σίγουρα δεν μπορεί να το επικοινωνήσει.
  • Χρησιμοποιήστε χειρολαβές και αντιολισθητικά χαλάκια, ειδικά καθίσματα λουτρού και απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα. Ο χώρος του μπάνιου οφείλει να είναι ασφαλής και άνετος.
  • Χωρίστε τη διαδικασία σε στάδια τα οποία θα επικοινωνείτε με τον ασθενή για να εξασφαλίσετε τη συνεργασία του– « θα ανοίξουμε το νερό, θα σαπουνίσουμε τα μαλλιά» κλπ.
  • Βοηθήστε τον ασθενή να έχει ενεργό ρόλο ακόμα και αν δεν τα καταφέρνει. Π. χ. να κρατάει το σφουγγάρι.
  • Ενισχύστε και διασφαλίστε την αξιοπρέπεια και την ιδιωτικότητα του ασθενούς καθ΄όλη τη διάρκεια του λουτρού ( κλείνω την πόρτα, δεν επιτρέπω σε κάποιον τρίτο να μπει κλπ).

Καρβουνοπούλου Ευθυμία, M.A